Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przysmak dla miłośników grzybów i tradycyjnej kuchni polskiej - gołąbki z grzybami, cebulą i ryżem. Najpyszniejsze ze świeżych grzybów leśnych, ale można użyć także zwykłych pieczarek. Dusimy w Bulionie z grzybami i podajemy z Sosem grzybowym WINIARY - z ziemniakami lub kromką razowego pieczywa.
Grzyby oczyść, pokrój drobno, dokładnie wypłucz, ugotuj i odsącz.
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
Do cebuli dodaj grzyby i razem przesmaż.
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Ryż ugotuj na sypko, wymieszaj z grzybami i razem dopraw.
Z główki kapusty wykrój środek (głąb).
Włóż kapustę do wrzącej do wody (około 2 l) z dodatkiem oleju i zdejmuj kolejno sparzone liście.
Na liście kapusty nakładaj porcje farszu i formuj gołąbki.
Ułóż gołąbki ciasno w garnku wyłożonym małymi liśćmi.
Rozpuść kostki bulionowe w 3 szklankach gorącej wody. Gołąbki zalej przygotowanym bulionem.
Gotuj na wolnym ogniu około 1 godziny.
Zawartość Sosu dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając.
Podawaj z sosem grzybowym.